Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2012 08:19 - Сентенции и мъдрости от Изтока
Автор: prosvetlenie Категория: Други   
Прочетен: 9215 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.05.2012 09:17


Сентенции , цитати, мъдрости от изтока
""Да обичаш означава да оставиш онези, които обичаш, да бъдат изцяло себе си, а не да ги моделираш по свой образ и подобие. В противен случай обичта ни е насочена единствено към отражението на самите себе си, което виждаме в тях."

„Спомнете си сезоните. С настъпването на пролетта човек не се изненадва, ако един ден имаме студено, пронизващо, зимно време, а на следващия е топло и дъждовно. Въпреки непостоянството на времето, ние си знаем, че вървим към лятото. Така е и с нас. Бидейки неразривна част от природата, и нашето Пътешествие следва нейните принципи, следователно нито развитието ни, нито сънищата ни биха могли да бъдат линейни…""

""В света няма гениални или свръхталантливи хора, а само вътрешно чисти и работещи, на които Бог интуитивно внушава научните открития. Всеки учен с ръка на сърцето ще каже, че мисълта за откритието се е появявала постепенно, подобно на необясним интуитивен шепот, чиято сила е била толкова значима, че е преобърнала целия му живот. Вероятно всеки истински учен, останал насаме със себе си, скришом от колегите си, вдига очи към небето и мислено произнася: „Благодаря ти, Божичко!". ""

""В живота нищо не се постига без борба и тежка изнурителна работа, че доброто непременно е преплетено със злото, че ако няма зло, ще се появи не по-малко страшната опасност - пустотата, че хората са склонни към самовъзвеличаване, преминаващо в грях - да се смятат за Бог.""

""Трудно е да си представим колко сложна е дори само една човешка клетка, а по някакви неизвестни нам закони клетките се включват в стройни структури и образуват кръвоносни и лимфни съдове, нерви, влакна. Ясно е, че всичко се извършва по строга и непрекъснато работеща програма, в сравнение с която и най-съвременният компютър изглежда като детска играчка.Къде са локализирани тези програми? Разбира се, не само в гените, ще каже всеки молекулярен биолог. Според последни данни от физиката програмите са записани във фина енергия, наричана в Изтока божествена, както и във водата на организма.""

""Господ не ни дава хората, които искаме.Той ни дава хората, от които се НУЖДАЕМ...да ни помогнат, да ни наранят, да ни напуснат, да ни обичат и да ни направят човека, който искаме да бъдем.""

""Умните живеят от глупавите, а глупавите от работа""

1.Аз съм този, който съм-ако искам нещо, което е добро за мен, би трябвало да знам, че ще платя определена цена за него. Разбира се, заплащането невинаги е в пари (ако беше само в пари, щеше да е толкова лесно!). Тази цена понякога е висока, друг път -много ниска, но винаги съществува.

2.Нищо хубаво не е безплатно-да осъзная, че ако получа нещо отвън, ако ми се случва нещо хубаво, ако преживявам мигове на радост и наслада, то е, защото съм си ги спечелил. Платил съм за тях, заслужавам ги. (Само да обърна внимание на песимистите и да обезкуража лентяите: хубавото, което ми се случ­ва, вече съм го платил. Няма плащане на вноски!)

3.Никога не прави това, което не искаш- казано най-общо, единственото, от което се нуждаем, е способността да се откажем от одобрението, възхищението и любовта на част от околните. (Цената - както обичам да я нари­чам - е следната: когато човек се осмели да каже „не", започва да открива непознати страни у приятелите си - тила, гърба и всички онези части, ко­ито се виждат само когато другият си отива.)

""В живота си мразим и отхвърляме черти у дру­гите и дори у нас самите, които смятаме за през­рени, опасни или безполезни... Въпреки това, ако си дадем време, в един момент разбираме колко трудно ще ни бъде да живеем без нещата, които някога сме отхвърляли.""

""Да се опитваме да избя­гаме от лошите мисли е все едно да идем да ги търсим. Да бягаш от смъртта е като да отидеш на среща с нея.""

Опитвайте се да не се гневите и дразните, ако някой ви обиди;

Изпълнявайте неприятните задължения спокойно, като се стараете да ги свършите добре, а не да ги претупате;

Където сме ние – там винаги е хубаво и ще бъде хубаво!” и минавате на друга тема.

Нашият личен живот си е ваша работа! Не давайте постоянно гласност на вашите любовни преживявания и проблеми със здравето! Станете за себе си източник само на хубави новини и скоро ще забележите положителни изменения във вашия личен живот, в работата, в материалното положение.

Парите имат свойството да ходят там, където най-много са нужни.

Не се страхувайте да давате повече, отколкото ви се иска и  правете нещо за изпълнението на своите желания.

Трябва да имате непоколебима вяра в Бога, че Той е промислил за всичко. Бог се грижи и за най-малките червейчета. Един косъм от главата ви не може да падне без Неговата  воля. Всяка мисъл и желание, всичко, което поискате, ще ви се даде, но трябва да имате непоколебима вяра. За всяко нещо, което не стане в живота ви, несъжалявайте, то не е за вас.

Хората са убедени, че няма достатъчно пари, няма достатъчно храна, няма достатъчно облекло и подслон. Убедени са фактически, че няма достатъчно от „нищо" в живота, за да могат всички да оцелеят и да бъдат щастливи. Поради това си убеждение те смятат, че се налага да си съперничат, за да получат „онези неща, които не са достатъчни".  Илюзията за недостатъчност е една от основните илюзии на хората. Толкова много от техните решения и действия се основават именно на тази илюзия.

Давай повече, отколкото си мислиш, че можеш да дадеш и ще откриеш, че "има още там, откъдето то е дошло".

Хората често искат да изкарат другите отговорни за собствения си избор и преживявания. Свободата означава да разбереш, че ти си този, който прави избора и ти създаваш своите преживявания.Всяко действие е акт на самоопределение. Никой не върши нищо, което няма желание да извърши.

Не носете мъжа си, децата си и другите, както вълкът носи лисицата. Вие често носите здрави хора на гърба си. Когато правите услуга на здрави хора, вие ги учите на леност. Всички жени Бог ги прати да работят, а вие трошите камъни.Ако жената трябваше да бъде слугиня, Господ щеше да я направи от краката на мъжа, ако трябваше да бъде господарка  от главата. А Той я направи от реброто на мъжа  значи да му бъде другарка в работата.

Похвалата- е много опасна.Веднъж в годината трябва да похвалиш някого и то само на велигден.Опасно е и да се кори.. нямай лошо мнение за себе си.а такова каквото бог има за теб..Страданията са пътища чрез които природата изхвърля нечистотията от чов.организъм.затова благодарете за тях иначе щяхте да се отровите. Който страда той расте, който не страда е в застой.

Ракът, туморите, от които сега страдат хората, се дължат на противоположност или противоречиви чувства, на дисхармония между главния мозък и симпатичната нервна система, на порочен живот, на алчност. Болестта се локализира там, където е именно лакомията. Нужно е дълбоко вътрешно единство, хармония, бани със слънчева вода, обливане с виолетовия цвят, всеки ден да се яде кромид лук-печен и суров сутрин, обед и вечер .

Кога става човек нервен? Когато носи по-голям товар, отколкото са възможностите му.

Съвременните хора се оплакват от неразположение на духа, от изтощаване, от нервност .Ако чувствата и желанията на човека не се задоволяват, той става неврастеник Колкото по-големи и повече са желанията, толкова и по-големи са страданията.

Неблагодарността осакатява и преждевременно състарява човека, а благодарността оживява, възраства и подмладява. Защо боледуват хората? Защото са неблагодарни. Какво да правим, за да се излекуваме? Приложете благодарността на живота. Бъдете благодарни за най-малкото благо, което ви се дава. Ако усещаш сърцебиене, това показва, че в твоите чувства има някакво раздвояване. Сърцебиенето е резултат на борба между две чувства. Премахнете борбата и сърцебиенето ще изчезне

Не слушай писанията - слушай своето сърце много внимателно, много съзнателно, и никога няма да сгрешиш. А като слушаш сърцето си, никога няма и да си в раздвоение. Слушайки сърцето си, ще започнеш да се движиш в правилната посока, без дори и да мислиш за това кое е правилно и кое погрешно. Цялото умение на новото човечество ще се състои в тайната да слушаш сърцето си съзнателно, будно, с пълно внимание. И да го следваш, да отиваш навсякъде, където те води то. Да, понякога ще те вкарва в опасности - но тогава си спомни, че тези опасности са необходими за твоето узряване. Понякога ще те отклонява - но отново си спомни, че тези отклонения са част от израстването. Много пъти ще падаш - изправяй се отново, защото това е начинът, по който човек придобива сила: като пада и отново се изправя. По такъв начин човек придобива пълнота.

Никога не подражавай, бъди винаги оригинален. Не се превръщай в копие под индиго. Но това е, което се случва по цял свят - навсякъде все индигови копия. Буда си е Буда, Кришна си е Кришна, а ти си си ти. И по никакъв начин не си нещо по-малко от който и да било друг. Уважавай себе си, уважавай своя вътрешен глас и го следвай. И помни, че той винаги ще те води в правилната посока. Много пъти ще те води в погрешна посока, защото за да дойде до правилната врата, човек трябва първо да почука на много погрешни врати. Така стоят нещата. Ако изведнъж попаднеш на правилната врата, няма да можеш да я разпознаеш. Затова помни: в крайна сметка никое усилие не отива напразно, всички усилия допринасят за върховната кулминация на твоето израстване

Умът е причината за цялото безпокойство, за цялата тревожност. Покоят е там, където няма ум. Всъщност само глупаците дават съвети и само глупаците приемат съвети  Следователно винаги се вслушвай в непознатото. И събери смелост да навлезеш в непознатото. За да израснеш до своята съдба, имаш нужда от голяма смелост, имаш нужда от безстрашие. Тези, които са пълни със страх, не могат да отидат отвъд познатото. Познатото дава известен комфорт, сигурност, безопасност, защото е познато. Човек е напълно осъзнат, знае как да борави с познатото. Може да е почти заспал и пак да се занимава с него - няма нужда да е буден; в това се състои удобството на познатото. В момента, в който пресечеш границите на познатото, се появява страх, защото сега вече си невеж, сега няма да знаеш какво да правиш и какво да не правиш. Сега няма да си толкова сигурен в себе си, могат да се извършат грешки - можеш да се отклониш. Това е страхът, който държи хората привързани за познатото, а веднъж щом един човек се привърже към познатото, той е вече умрял Човек трябва да бъде авантюрист, винаги готов да рискува познатото заради непознатото. А веднъж щом е вкусил от насладите на свободата и безстрашието, той никога няма да съжалява, защото тогава ще знае какво означава да живееш по най-добрия начин. Тогава човек разбира какво означава да се гори свещта на живота едновременно и от двата края. А дори и един миг от тази интензивност е по-удовлетворителен, отколкото цяла една вечност на посредствено съществуване. Действай спонтанно. Нека моментът да реши.

Не налагай своето решение, защото решението ще бъде от миналото и ще унищожи новото. Просто действай в момента като едно дете. Напълно се отдай на момента - и всеки ден ще откриваш нови възможности, нова светлина, ново прозрение.

На първо място любовта помага на тези, които обичат. На второ място помага на тези, които биват обичани. Ориентиран към любовта човек е този, който не се страхува от бъдещето, който не се страхува от резултата и последствията, който живее тук и сега Недей да пресмяташ. Този, който е ориентиран към страха, винаги пресмята, планира, урежда, взима предпазни мерки. По такъв начин прахосва целия си живот Ако можеш да позволиш на любовта да се случи, няма нужда от молитва, няма нужда от медитация, няма нужда от каквато и да било църква, от какъвто и да било храм

Никой не е против теб! Дори и да чувстваш, че някой е против теб, и той не е против теб - защото всеки се интересува от себе си, а не от теб. Няма от какво да се страхуваш

Може да се учудваш,  че любовта премахва желанията в теб, но желанието идва с незадоволеността. Ти желаеш, защото нямаш. Желаеш, защото смяташ, че ако имаш нещо, то ще ти даде доволство. Желанието идва от неудовлетвореност.

Опитай за двайсет и четири часа – пълно приемане, каквото и да се случва. Ако някой те обиди, приеми го; не реагирай и виж какво става. Изведнъж ще почувстваш в теб да потича енергия, която никога досега не си усещал.“                                    
Може би, искате да помагате, защото това ви носи радост, но сте пропуснали да разберете колко много ви дава на вас самите фактът, че другия приема помощта ви. Че той всъщност също ви помага като ви дава възможността да изразите щедрата и любяща част от себе си… но просто сте пропуснали да му благодарите за това?

Трябва да бъдеш автентичен индивид, трябва сам да намериш най-съкровената си същност, без водач, без напътстващи писания.
Движи се, движи като водата. Как се движи реката? В нейното движение има няколко прекрасни неща. Едно от тях е, че тя винаги се насочва към дълбините, винаги търси най-ниските нива. Тя е лишена от амбиция, тя никога не се стреми да бъде първа, а иска да бъде последна. Не забравяйте, че Исус казва: „Тези, които са последни тук, ще бъдат първи в Божието царство.“Бъди последен, бъди неамбициозен. Амбицията означава изкачване. Водата се движи надолу и търси най-ниската земя, иска да бъде нищожна. Тя не желае да се обявява за уникална, изключителна, необикновена. Тя няма представа за его.“

„Първо медитирай, бъди блажен, а после любовта ще се случи от само себе си. Тогава да бъдеш с другите е прекрасно и да бъдеш сам също е прекрасно. Тогава всичко е просто. Не зависиш от другите и не искаш другите да зависят от теб. Тогава винаги има приятелство, дружелюбие. Няма връзка, има взаимоотношения. Имате взаимоотношения, но не създавате брак. Бракът е резултат от страха, взаимоотношенията – от любовта. Имате отношение един към друг и докато нещата се развиват красиво, споделяте. А ако видиш, че е дошъл моментът да си тръгнеш, защото пътищата ви се разделят на този кръстопът, казваш сбогом с голяма благодарност за всичко, което другият е бил за теб, за радостта, удоволствията и всички прекрасни моменти, които сте споделили. Без нещастие, без болка, просто се разделяте.“    
Умът ти причинява нещо като вцепенение. Под тежестта на спомените от миналото и проекциите за бъдещето продължаваш да живееш на нивото на своя минимум. Не живееш със своите максимални възможности. Пламъкът ти едва мъждука. Веднъж щом започнеш да изоставяш мислите, да се отърсваш от събрания в миналото прах, пламъкът лумва -ясен, чист, жив, свеж. Целият ти живот става пламък, и то пламък без дим. Ето какво е осъзнатостта.“               




 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prosvetlenie
Категория: Други
Прочетен: 477110
Постинги: 166
Коментари: 113
Гласове: 541
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031